Hoe kan je een thuisnetwerk instellen?

Laptops, smartphones, vaste computers, tablets… Het aanbod aan multimediatoestellen wordt groter en groter. Het zou dus wel handig zijn als je al die apparaten zou kunnen verbinden met elkaar. Met behulp van een thuisnetwerk kan dat! Wil je dus zonder moeite printen vanaf je computer én laptop tegelijkertijd, internetten op verschillende toestellen of bestanden delen op één harde schijf? Dan stellen we voor om een thuisnetwerk te maken. Wat dit handige concept juist inhoudt en wat je nodig hebt om zelf een thuisnetwerk te gaan instellen, legt Comr@d hieronder uit. We geven wat essentiële info en tips mee zodat ook jij snel en eenvoudig een thuisnetwerk kan aanleggen!

De eerste stappen richting een thuisnetwerk.

De eerste stappen richting een thuisnetwerk

Welke toestellen wil je aansluiten op je thuisnetwerk? Denk enerzijds aan de laptops die je in huis hebt, de smartphones van alle gezinsleden, tablets en vaste computers. Anderzijds heb je ook de printer, scanner of smart-tv die je kan verbinden met je thuisnetwerk. Neem al die toestellen mee op in je netwerkplan en denk daarbij ook al na over welke toestellen je met een kabel of draadloos wil aansluiten op je thuisnetwerk. Heb je alle apparaten in kaart gebracht? Dan is het eveneens slim om even je internetabonnement en –verbinding te checken. 

Als je bijvoorbeeld grote bestanden wil doorsturen, moet je verbinding snel genoeg zijn. Nu je toch met je internetverbinding bezig bent, kun je trouwens al eens kijken waar je je router het beste plaatst. Als je voor een draadloos netwerk kiest, zal de plaats van je router namelijk het internetbereik bepalen.

 

Een draadloos of bekabeld thuisnetwerk aanleggen

Een thuisnetwerk is super handig, maar om zo’n netwerk te kunnen opzetten heb je enkele onmisbare apparaten nodig. Het belangrijkste toestel is de router. Door jouw internetverbinding op te splitsen, gaat die er immers voor zorgen dat je bijvoorbeeld je computer en je smartphone op dezelfde moment kan verbinden met het internet. Je kan hier opteren voor een bekabelde verbinding, maar dan heb je wel een netwerkkabel nodig om je router aan te sluiten op je computer. Een tip van de computerspecialist Comr@d is echter om te kiezen voor een draadloze router omdat dat tegenwoordig praktischer is voor de meeste toestellen in huis. Is het WiFi-bereik niet groot genoeg? Dan brengt een range extender de oplossing door, zonder netwerkkabels, het internetbereik te vergroten. Sommige routers hebben trouwens ook een USB-aansluiting waar je een printer of externe harde schijf, die niet over een netwerkaansluiting beschikken, direct op kan aansluiten. Zodra je het toestel hebt aangesloten op je router, kan je vanaf elke computer een document zoeken of plaatsen op de harde schijf of naar de printer sturen om af te drukken. Voor meer mogelijkheden omtrent je thuisnetwerk staan de deuren van onze computerwinkel in Meerhout altijd voor je open!

 

Een thuisnetwerk installeren met de hulp van Comr@d

Een thuisnetwerk opzetten wil dus zeggen dat je computers en printers met elkaar en meestal ook met het internet gaat verbinden. Op die manier kan jij op je laptop surfen, je vriend een document afdrukken vanaf zijn computer en je dochter of zoon chatten met wat vrienden op de tablet. Allemaal tegelijk verbonden zijn met het internet, met de printer of zelfs met de tv: met een thuisnetwerk is het mogelijk, draadloos of bekabeld. Voor meer info kan je terecht bij Comr@d!